LIVE TEXT | Război în Ucraina. Trupele ruse repetă greșelile de la începutul invaziei în Ucraina. La Vuhledar s-a dat cea mai mare bătălie cu tancuri a războiului de până acum

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Trupele ruse repetă greșelile de la începutul invaziei în Ucraina. La Vuhledar s-a dat cea mai mare bătălie cu tancuri a războiului de până acum

O investigație a New York Times (NYT ) indică faptul că armata rusă a continuat să facă greșeli grave și să avanseze în coloane de tancuri în ambuscadele ucrainene, în ofensiva rusă recentă de trei săptămâni de lângă Vuhledar.

Tancuri rusești în Ucraina. Foto: Shutterstock

UPDATE 06.42 Forțele ruse continuă să aresteze civili ucraineni în teritoriile ocupate pentru a-i folosi drept monedă de schimb în schimburile de prizonieri de război (PoW) cu Ucraina. Şeful Direcţiei Generale de Informaţii Militare Ucrainene (GUR), Kyrylo Budanov, a declarat la 27 februarie că 40% din totalul prizonierilor de război ucraineni sunt civili, inclusiv femei, studenţi, bătrâni, feroviari şi funcționari. Budanov a afirmat că Rusia a capturat 90 la sută din totalul prizonierilor de război în primele zile ale războiului și are în prezent mai mulți prizonieri decât Ucraina din cauza arestării de civili. Un blogger afiliat la Kremlin a observat, de asemenea, că numărul de ofițeri ucraineni de război a scăzut pe parcursul războiului din cauza incapacității Rusiei de a efectua încercuiri operaționale ale părților critice ale teritoriului ucrainean.

UPDATE 06.28 Oficialii ruși continuă să susțină că producătorii ruși din domeniul apărării își măresc producția pe fondul indicațiilor continue că baza industrială de apărare rusă (DIB) nu poate îndeplini obiectivele economice și militare pe termen lung ale Rusiei. Șeful Russian United Shipbuilding Corporation, Alexey Rakhmanov, a susținut pe 27 februarie că firma sa intenționează să reducă timpul de construcție a submarinelor cu opt până la treisprezece luni și va finaliza construcția submarinelor nucleare care urmează să fie terminate în 2028 cu un an mai devreme. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret pe 27 februarie care reduce planurile de a construi cel puțin trei spărgătoare de gheață din clasa Lider echipate cu reactoare nucleare până în 2035, pentru a produce doar un astfel de spărgător de gheață. Războiul din Ucraina a redus semnificativ stocul armatei ruse de echipamente militare convenționale și în special de vehicule blindate,

UPDATE 06.02 Forțele ruse își întăresc poziții la granița internațională din regiunea Belgorod. Statul Major ucrainean a raportat la 1 martie că forțele ruse au desfășurat echipamente inginerești și instalează mine antitanc în Novostroivka Vtoraya și Gorkovskii, regiunea Belgorod — la aproximativ 47 km nord-vest de orașul Harkov. Statul Major ucrainean nu a observat ca forțele ruse să formeze grupuri ofensive în direcția nordului Oblast Harkov, iar astfel de fortificații indică în continuare că forțele ruse nu se pregătesc pentru operațiuni ofensive reînnoite în zonă.

UPDATE 05.50 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive pe linia Kupyansk-Svatove-Kreminna la 1 martie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins trei grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene în apropiere de Novoselivske (la aproximativ 14 km nord-vest de Svatove) și Tymkivka (aproximativ 20 km). la est de Kupyansk). Postul de știri de stat rus Anna News a raportat că unitățile de artilerie ale Regimentului 488 de infanterie motorizată al Diviziei 144 de infanterie motorizată de gardă (Armata a 20-a de gardă Arme Întrunite) continuă să opereze pe linia Svatove-Kreminna și sprijină atacurile rusești împotriva pozițiilor ucrainene. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la nord-vest de Kreminna împotriva Makiivka, Nevske și Chervonopopivka și la sud de Kreminna în Bilohorivka, Shypylivka și Fedorivka. Un blogger rus a susținut, de asemenea, că luptele sunt în desfășurare în zona Makiivka-Balka Zhuravka. Un alt blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au respins toate atacurile rusești asupra Yampolivka, Terny, Nevske și Makiivka - toate pe o rază de 20 km vest sau nord-vest de Kreminna. Liderul cecen Ramzan Kadyrov a susținut că forțele speciale Akhmat, elemente ale Brigăzii a 4-a a Corpului 2 de Armată a Republicii Populare Lugansk și Forțele Aeropurtate Ruse (VDV) au luat cu asalt fortificațiile ucrainene din zona Kreminna. Un blogger rus a remarcat că forțele ucrainene și ruse luptă pentru înălțimi dominante în zona pădurii Kreminna și a remarcat că lupte similare localizate au loc în zona Svatove.

image

UPDATE 05.33 Surse ucrainene și ruse au raportat că forțele ucrainene au lovit un depozit de muniții rusești în Kadiivka, regiunea Lugansk. Șeful Administrației Oblastului Lugansk, Serhiy Haidai, a raportat că forțele ruse au intensificat utilizarea dronelor kamikaze în direcția Lugansk.

UPDATE 05.07 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol în jurul lui Bakhmutului pe 1 martie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse continuă să avanseze în direcția Bakhmut și au atacat: orașul; la nord de Bakhmut, lângă Orikhovo-Vasylivka (10 km nord-vest), Dubovo-Vasylivka (6 km nord-vest) și Bohdanivka (8 km nord-vest); la vest de Bakhmut, lângă Ivanivske (5 km vest), Chasiv Yar (10 km vest) și Khromove (3 km vest); și la sud-vest de Bakhmut lângă Bila Hora (15 km sud-vest). Imaginile geolocalizate postate pe 1 martie confirmă că forțele ruse au făcut progrese la periferia de sud a orașului Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut că luptătorii Grupului Wagner și-au consolidat controlul asupra periferiei Yahidne (1 km nord-vest de Bakhmut) și se îndreaptă spre sud-vest spre Khromove, deși forțele ucrainene păstrează accesul la ruta Khromove-Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că trupele Wagner au avansat în Bakhmut în apropierea fabricii de procesare a cărnii și până la malul râului Bakhmutivka, care trece prin estul Bakhmutului. Surse ruse continuă să susțină că trupele ruse atacă poziții ucrainene de-a lungul autostrăzii T0504 Kostiatynivka-Chasiv Yar-Bakhmut de lângă Ivanivske și că trupele ucrainene se retrag de la Chasiv Yar. În timp ce unele surse rusești susțin că situația din Bakhmut se înrăutățește pentru trupele ucrainene, finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a susținut că Ucraina transferă un număr mare de rezerve în zonă.

image

UPDATE 04.43 Oficialii ucraineni continuă să sublinieze că trupele ucrainene au opțiunea de a efectua o retragere controlată din Bakhmut dacă se consideră că este cazul. Consilierul prezidențial ucrainean Oleksandr Rodnyanskyi a declarat la 28 februarie că forțele ucrainene se pot retrage strategic din pozițiile din Bakhmut, dacă este necesar, dar că o retragere ucraineană din Bakhmut nu ar însemna că forțele ruse ar putea să preia rapid Bakhmutul. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior pe 20 februarie că Ucraina va continua să dețină Bakhmutul, dar „nu cu orice preț.” ISW a evaluat anterior că apărarea ucraineană a Bakhmutului este o operațiune solidă din punct de vedere strategic, care va continua să forțeze trupele ruse. să cheltuiască forță de luptă și echipamente pentru atacuri costisitoare.

UPDATE 04.25 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în zona orașului Avdiivka-Donețk la 1 martie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au efectuat acțiuni ofensive fără succes la nord de orașul Donețk, lângă Avdiivka și Kamianka; la periferia de nord-vest a orașului Donețk, lângă Vodyane, Pervomaiske și Nevelske; și la periferia de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka și Pobieda.[45] Surse ruse au susținut că forțele ruse continuă să lupte în zona Adviivka de lângă Novobakhmutivka (la 12 km nord de Avdiivka) și încearcă să spargă apărarea ucraineană din Avdiivka de pe linia Opytne-Spartak spre sud. În plus, bloggerii ruși au susținut că luptele sunt în desfășurare în Marinka și că trupele ruse au obținut câștiguri teritoriale nespecificate la periferia de sud și de nord a Marinka.

UPDATE 04.10 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul Oblastului Donețk pe 1 martie. O sursă afiliată Grupului Wagner a postat imagini cu Brigada 155 de Infanterie Navală care operează în apropiere de Vuhledar și a susținut că elementele de infanterie navală încearcă să obțină un punct de sprijin în apropierea zonei miniere din Vuhledar pentru a lansa noi ofensive împotriva așezării. Un alt blogger rus a postat filmări despre consecințele unui incident în care un tanc rusesc a lovit o mină de lângă Vuhledar, iar echipajul său s-a târât într-un crater de obuz pentru a se ascunde de focul ucrainean. Bloggerul a susținut că cercetașii Brigăzii 5 de tancuri de gardă separată (Armata 36 Armată combinată, Districtul militar de Est) și infanteriei Brigăzii 37 de infanterie motorizată (Armata 36 Arme Întrunite, Districtul militar de Est) au evacuat tancurile lovite.

UPDATE 03.51 Forțele ruse continuă operațiunile defensive în sudul Ucrainei. Șeful Centrului de presă al Forțelor din Sud din Ucraina, Nataliya Humenyuk, a declarat la 1 martie că forțele ruse formează linii defensive secundare în regiunea Herson, în cazul în care forțele ruse trebuie să se retragă mai departe în spate pe malul de est (stânga) al Niprului, din regiunea Herson. Statul Major ucrainean a raportat la 1 martie că forțele ruse rămân în defensivă în sudul Ucrainei, dar încearcă să stabilească condiții pentru viitoare operațiuni ofensive, așa cum a notat ISW la 28 februarie. Imaginile publicate pe 28 februarie arată noi tranșee rusești și apărări din beton într-o zonă nespecificată a Oblastului Zaporijia.

image

UPDATE 03.33 Forțele ucrainene au continuat să țintească zonele din spatele liniilor rusești din sudul Ucrainei la 1 martie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că apărarea antiaeriană rusă și sistemele de război electronic au doborât 10 UAV-uri ucrainene în timpul unui mare atac cu UAV împotriva Crimeei. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au doborât opt drone lângă Yevpatoria (la intersecția autostrăzilor R25, T0111 și T0108) și Saky (la 20 km sud-est de Evpatoria de-a lungul R25). Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat că forțele ucrainene au lovit baza aeriană Melitopol din regiunea Zaporijia la 1 martie și au efectuat peste o duzină de lovituri împotriva aerodromului, de când forțele ruse au ocupat prima dată baza aeriană. Forțele ruse au continuat să efectueze focuri de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunile Dnipropetrovsk, Herson și Mykolaiv la 1 martie.

image

UPDATE 03.15 Kremlinul ar putea recurge la o modificare a Codului Penal al Rusiei, care crește pedepsele pentru „discreditarea” războiului din Ucraina pentru a promova autocenzura în continuare în rândul comunității ultranaționaliste critice, provocând respingerea finanțatorului Grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, și a unor proeminenti bloggeri. Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a anunțat la 1 martie că Duma ar putea ratifica amendamentele la Codul penal rus, introducând pedepse mai aspre pentru discreditarea participanților la „operațiunea militară specială” rusă, inclusiv „voluntari”, de îndată pe 14 martie. Ministerul rus al Apărării (MOD) etichetează formațiunile armate neregulate care luptă în Ucraina – în special Grupul Wagner – drept voluntari. Volodin a declarat că pedepsele ar include o amendă de până la cinci milioane de ruble (aproximativ 66.450 de dolari), cinci ani de muncă corecțională sau forțată sau o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Președintele rus Vladimir Putin a declarat anterior, la 28 februarie, că Rusia trebuie să „identifice și să oprească activitățile ilegale ale celor care încearcă să slăbească societatea [rusă]” și să identifice pe cei care „folosesc separatismul”,

UPDATE 02.57 ISW a evaluat pe 26 februarie că Putin a permis comunității ultranaționaliste să-și extindă influența în detrimentul Ministerului Apărării Rusiei, astfel încât Kremlinul să poată folosi rețelele prestabilite ale comunității pentru a recruta voluntari. Kremlinul caută probabil să atenueze și mai mult respingerea din partea comunității ultranaționaliste pro-război, care continuă să-l privească pe Putin ca pe facilitatorul războiului, în ciuda criticilor lor cu privire la conduita războiului. Duma de Stat va adopta probabil aceste amendamente pe 14 martie, având în vedere anunțul lui Volodin. Kremlinul ar putea folosi aceste amendamente pentru a promova autocenzura în rândul bloggerilor selecționați ale căror circumscripții nu mai sunt necesare pentru campaniile sale de generare de forță sau de crowdfunding, sau ale căror critici au depășit toleranța Kremlinului pentru criticile deschise. Totuși, nu este clar în ce măsură astfel de măsuri ar speria bloggerii ruși la autocenzură. Fostul ofițer rus (și critic avid al lui Putin) Igor Girkin a batjocorit anunțul lui Volodin, declarând că va începe să își ceară scuze pentru criticile sale anterioare la eșecurile militare ale Rusiei și să își retragă sarcastic criticile. Cu toate acestea, un blogger afiliat la Kremlin a sărbătorit amendamentele, menționând că Putin încearcă să prevină diviziunile în societate pentru a îmbunătăți efortul de război.

UPDATE 02.24 Președintele belarus Alexander Lukașenko și președintele chinez Xi Jinping au semnat pe 1 martie un pachet de 16 documente care ar putea facilita evaziunea rusă a sancțiunilor prin canalizarea ajutorului chinez către Rusia prin Belarus. Documentele includ o strategie pentru dezvoltarea industrială comună belarusă-chineză, un document privind cooperarea științifică și tehnică belarusă-chineză pentru 2023-2024 și un memorandum de înțelegere privind proiectele comune care utilizează împrumuturi guvernamentale chinezești. Lukașenko a declarat că Belarus este interesat de aprofundarea cooperării cu China în ceea ce privește dezvoltarea tehnologică, inclusiv crearea de întreprinderi mixte, modernizarea întreprinderilor din Belarus cu tehnologii moderne chineze și comerțul cu bunuri și servicii. Lukașenko a declarat că producătorii din Belarus sunt interesați să studieze „competențele și tehnologiile companiilor chineze în formarea unei baze de componente, producția de motoare, transmisii, osii, alte componente și ansambluri”.

UPDATE 01.55 În plus, Lukașenko intenționează că aceste acorduri să-și susțină efortul de lungă durată de a cultiva influența economică chineză în Belarus pentru a se proteja împotriva presiunii de integrare a Rusiei, deși aceste măsuri vor întârzia cel mult campania în curs a Rusiei de a asigura controlul economic deplin al Belarusului. Mai multe dintre documente se referă, de asemenea, la comerțul și cooperarea economică chinezo-belarusă. Lukașenko și-a exprimat anterior sprijinul pentru extinderea prezenței economice a Chinei în Belarus în februarie 2021, când Lukașenko și-a intensificat eforturile de a întârzia absorbția Belarusului de către Rusia prin statul Uniunii.

UPDATE 01.18 Autoritățile de ocupație ruse ar putea încerca să constrângă și mai mult prezența Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala Nucleară Zaporizhzhia (ZNPP) pentru a obliga recunoașterea de facto a dreptului de proprietate rusesc asupra centralei. AIEA a anunțat pe 10 februarie că a amânat o rotație planificată a personalului la misiunea AIEA la ZNPP din cauza preocupărilor de securitate. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat pe 20 februarie că situația rămâne instabilă și pe 28 februarie că 20 de detonări au avut loc în apropierea ZNPP, decuplând pentru scurt timp o linie electrică de rezervă de la ZNPP și subliniind „situația fragilă” a ZNPP. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe (MAF), Maria Zakharova, a susținut pe 22 februarie că Departamentul ONU pentru Siguranță și Securitate a amânat pe termen nelimitat rotația personalului AIEA fără un motiv întemeiat, susținând că Rusia se angajează să asigure trecerea în siguranță a personalului AIEA la ZNPP. Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut la 1 martie că agențiile de informații occidentale au întrerupt rotația de rutină a misiunii AIEA pentru a acuza Rusia că creează obstacole pentru AIEA. Oficialii ruși și de ocupație au criticat anterior prezența AIEA la ZNPP, cum ar fi Rogov acuzând AIEA în ianuarie că joacă un rol politic la ZNPP pentru a sprijini Ucraina. Autoritățile ruse și de ocupație probabil intenționează să folosească fie personalul AIEA posibil prins în capcană, fie o prezență redusă a AIEA la centrală pentru a forța recunoașterea internațională a dreptului de proprietate rusesc asupra fabricii. Autoritățile ruse și de ocupație ar putea încerca, de asemenea, să descurajeze o posibilă viitoare contraofensivă ucraineană în sudul Ucrainei prin escaladarea amenințărilor la adresa ZNPP.

UPDATE 00.29 Politico a raportat că președintele sârb Aleksandar Vučić se pare că reconsideră legăturile strânse ale Serbiei cu Rusia, stimulat parțial de eforturile continue subversive și de recrutare ale Grupului Wagner în Serbia și demonstrând costurile economice și informaționale internaționale impuse lui Putin de invazia sa în Ucraina. Politico a scris la 1 martie că Vučić încearcă să facă apel atât la Rusia, cât și la instituțiile occidentale, pentru a continua aderarea Serbiei la Uniunea Europeană, refuzând în același timp să impună sancțiuni împotriva Rusiei, dar Vučić a spus că Serbia trebuie să facă „alegeri dificile” în curând. Vučić a condamnat Grupul Wagner și a declarat că autoritățile sârbe vor aresta toți sârbii care au luptat pentru Grupul Wagner în Ucraina. Vučić i-a caracterizat pe participanții la un protest susținut de Wagner la Belgrad ca fiind anti-sârbi și a fost organizat actori străini nespecificați. Vučić a dat verde la 17 februarie planului condus de SUA de normalizare a relațiilor cu Kosovo, stat pe care Serbia nu îl recunoaște oficial, și a declarat că Serbia va rămâne pe calea aderării la UE. Un blogger rus a distribuit articolul Politico și l-a criticat pe președintele rus Vladimir Putin pentru că a transformat Rusia într-un „stat paria” de care până și „state frățești tradiționale se îndepărtează”.

ȘTIRE INIȚIALĂ O investigație a New York Times (NYT ) asupra pierderilor catastrofale rusești în timpul recentei ofensive ruse de lângă Vuhledar indică faptul că armata rusă rămâne în imposibilitatea de a rezolva rapid provocările generate de pierderile grave de personal și echipamente. NYT a scris la 1 martie că oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au continuat să facă greșeli grave și să avanseze în coloane de tancuri în ambuscadele ucrainene în ofensiva rusă recentă de trei săptămâni de lângă Vuhledar, pe care sursele ucrainene au caracterizat-o drept cea mai mare bătălie cu tancuri a războiului de până acum. NYT au raportat că forțele ruse au pierdut cel puțin 130 de tancuri și vehicule blindate de transport de trupe (APC) în timpul ofensivei de trei săptămâni, forțându-le să recurgă în ultima săptămână la atacuri frontale ale infanteriei. Trupele ucrainene și-au dezvăluit tactica la NYT, afirmând că au ademenit forțele ruse în zonele de distrugere înainte de a imobiliza coloanele rusești și de a le canaliza îpe drumurilor încărcate de mine, înainte de a le distruge cu artilerie - inclusiv HIMARS, folosit de obicei împotriva țintelor statice din spate. Elementele ruse desfășurate în zona Vuhledar, în primul rând Brigada 155 de infanterie navală, sunt în principal echipate cu personal mobilizat slab pregătit care a suferit pierderi masive în această zonă în octombrie 2022 și din nou în februarie 2023. ISW a raportat anterior despre pierderile rusești în apropiere de Vuhledar și a evaluat că sunt emblematice pentru incapacitatea armatei ruse de a învăța din eșecurile sale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”